8.3 C
Zagreb
Petak, 1 ožujka, 2024

NENAD PREDOVAN: Hoće li Vlada znati naći zadovoljavajuće rješenje ili nas na proljeće očekuju bunt i štrajkovi?

Niti jednoj Vladi u suvremenoj Hrvatskoj prosvjeta i obrazovanje nisu bili prioritet – plaće učitelja, nastavnika i profesora zaostajale su za plaćama drugih i javnom sektoru.

Nekoliko je velikih prosvjeda nastavnika organizirano u tom razdoblju, najveći na Trgu bana Jelačića u studenom 2019. Trg je bio prepun prosvjednika i građana koji su ih podržavali, baš kao i danas na Trgu svetoga Marka.

Prosvjed iz 2019. nije polučio zadovoljavajući rezultat, hoće li ovaj današnji? „Buna, od danas započinje buna“ frenetičnim pljeskom i uzvicima prosvjednici su podržali jednu od govornica. Karakteristika ovoga prosvjeda je da se održao u samoj završnici pregovora o visini plaća, još dok Vlada prima zahtjeve sindikata, ali nastavnicima je voda došla do grla i ako se ne ispune njihovi zahtjevi odlučno su najavili da će školstvo ići u štrajk.

Na Trgu svetoga Marka prosvjetare je okupio sindikat Preporod, a u slučaju da nastavnici ne budu zadovoljni odlukom vlade najavljen je puno brojniji prosvjed u organizaciji svih prosvjetarskih sindikata na Trgu bana Jelačića i to bi bio zadnji korak pred opći štrajk zaposlenika u školstvu. Vlada nema previše vremena, plan joj je sve regulirati uredbama o koeficijentima do kraja veljače, a isplate bi krenule u travnju s plaćom za ožujak.

Hoće li Vlada znati naći zadovoljavajuće rješenje ili nas na proljeće očekuju bunt i štrajkovi?

Nenad Predovan

Urednik Nikolina B.

Povezani članci

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime
Pratite nas

933ObožavateljiLajkaj
3,871SljedbeniciSlijedi
950PretplatniciPretplatiti

Zadnje Objave