8.3 C
Zagreb
Petak, 1 ožujka, 2024

Volonteri u Politici?

Razgovarali smo s nekoliko zapaženih volontera iz različitih opcija koji trenutno žele ostati anonimni, a slike njihovih štandova nećemo objaviti kako bismo izbjegli bilo kakve nesporazume. Važno je napomenuti da ovo nije napad na političare, već puko izražavanje ljudskih razmišljanja. Unatoč njihovoj trenutnoj anonimnosti, neki od volontera su najavili da će uskoro javno progovoriti o aktivnostima volontera u politici.

U političkim analizama i razgovorima često su u fokusu programi i planovi političara, no rijetko se govori o onima koji iza kulisa daju svoj doprinos i omogućuju da politički stroj funkcionira. Govorimo o volonterima, ljudima čiji trud i predanost često predstavljaju ključnu razliku između uspjeha i neuspjeha političke kampanje.

Zamislite scenarij u kojem političar, bilo to jedna od velikih političkih figura ili netko tko tek ulazi u politiku, mora stajati na -10 ili +30 stupnjeva kako bi skupljao potpise za svoju kandidaturu ili vozi bicikl po istim tim ekstremnim uvjetima kako bi zalijepio plakate. Takve zadatke obavljaju volonteri, ljudi koji rade iz čistog entuzijazma i uvjerenja da Hrvatska može biti bolja.

No, važno je razlikovati dvije vrste volontera koje susrećemo u politici. Prva vrsta su oni čija strast i odanost pokreću njihovu volontersku aktivnost. Ovi pojedinci nisu motivirani osobnim interesima ili uhljebljenjem; oni jednostavno vjeruju da svojim doprinosom mogu utjecati na bolju budućnost svoje zemlje. Ulaze u politiku iz srca i često ulažu vlastite resurse kako bi podržali političke kampanje.

Nažalost, ova prava srca volontera često ostaju neprimijećena i nezapažena, a njihova žrtva i entuzijazam rijetko nailaze na zasluženu zahvalu. Umjesto da budu nagrađeni za svoj trud, često postaju marginalizirani nakon što političari osvoje mandat.

S druge strane, druga vrsta volontera se često prodaje pod imenom “volonteri”, ali su zapravo dobro uhljebljeni pojedinci koji koriste svoju političku poziciju za ostvarivanje osobnih ciljeva, bez istinskog entuzijazma za javni interes. Ovi “volonteri” često koriste svoju političku moć kako bi ostvarili vlastite interese, umjesto da služe građanima.

Očito je da političari ne bi mogli ostvariti svoje ciljeve bez podrške prave vrste volontera. Volonteri su ti koji stoje na prvoj crti političke borbe, bilo da se radi o skupljanju potpisa, lijepljenju plakata ili organizaciji događanja. Njihov trud i predanost često čine ključnu razliku između pobjede i poraza.

No, vrijedno je spomenuti da volontersko djelovanje u politici često ima dubok utjecaj na zdravlje i međuljudske odnose. Dok političari iz različitih stranaka često zaboravljaju na svoje političke razlike i druže se, volonteri ostaju podijeljeni i sukobljavaju se, čak i nakon što kampanja završi. Ova podjela i neprijateljstvo često su rezultat političkih taktika i strategija koje političari koriste kako bi ostvarili svoje ciljeve.

Stoga je vrijeme da se volonteri prepoznaju i cijene za svoj nesebičan rad. Politika ne bi bila ista bez njihove predanosti i truda. Trebali bismo se sjećati da su oni ti koji rade u ekstremnim uvjetima, dižući političare i njihove kampanje iz ničega. Volonteri zaslužuju riječ “HVALA” i priznanje za svoj neizmjeran doprinos društvu. Njihov entuzijazam i požrtvovnost trebali bi biti istaknuti, jer bez njih politička igra ne bi bila potpuna.

Urednik Nikolina B.

Povezani članci

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime
Pratite nas

933ObožavateljiLajkaj
3,871SljedbeniciSlijedi
950PretplatniciPretplatiti

Zadnje Objave