10.7 C
Zagreb
Petak, 1 ožujka, 2024

Sukob između Prigožina i ruskih federalnih vlasti ‘prilično stvaran’.

Kirill Budanov, šef ukrajinske Glavne obavještajne uprave, sukob između Prigožina i ruskih federalnih vlasti naziva ‘prilično stvarnim’.

Ono što ja vidim je slijedeće:

1. Sukob je stvaran u mjeri da Prigožin želi preuzeti upravljanje ruskom vojskom. Naravno, uz pomoć oligarha i dijela FSB-a

2.Svi pričamo o sukobu i ratu u rusiji a zaboravljamo da rat u ruskim gradovima neće i ne može voditi ruska vojska već policija i Nacionalna garda. Tko trenutno njima upravlja, taj je dobitnik.

3. Upravo sporadični napadi jednih na druge (rušenje helikoptera ili par uništenih vozila) govore o tome da tu nema ruske vojske. Šojgu ne može odgovoriti na provokacije i igrokaze.

4.Ako je Prigožin & Co uspio pridobiti ove civilne strukture, Surovikin i društvo u vojsci će kroz pregovore i “zalaganje za mir” prinuditi Šojgua i Gerasimova na odlazak.

5. Putin će to prihvatiti jer nema drugog izbora, neće ga za sada dirati ali će morati slušati za daljnji tijek rata, bila to eskalacija ili mir.

6. Vjerujem da će dobar dio vojske, barem zapovjednika prihvatiti ne miješanje u ovaj sukob ili će podržati Surovikina i Prigožina.

7. Ukoliko iza Prigožina zaista stoje oligarsi i dio službi, ako preuzmu kontrolu nad vojskom, Putinu ostaje uloga potrčka koji će zbog straha od izručenja Hagu morati biti poslušan i omogućiti ostvarenje interesa ove grupacije.

8. Uvjeren sam da zapad donekle kontrolira događanja i neće prepustiti ništa slučaju tijekom prebacivanja neformalne vlasti u rusiji.

9. Činjenica je više nego očita da pored svih pompoznih najava o slanju “specijalaca” i svih fela supermena na Wagner u cilju spriječavanja nereda, ništa nije učinjeno, Putin se ne javlja niti je izdao zapovijed “uništiti pod svaku cijenu”.

Čeka da mu pregovarači najave posjet.

Piše: Domagoj Franić

Urednik Nikolina B.

Povezani članci

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime
Pratite nas

933ObožavateljiLajkaj
3,871SljedbeniciSlijedi
950PretplatniciPretplatiti

Zadnje Objave