8.5 C
Zagreb
Utorak, 23 travnja, 2024

OSIJEK: Hrvatska Stranka Prava obilježava danas, 28. veljače, obljetnicu smrti Oca Domovine dr. Ante Starčevića

Danas, 28. veljače 2024. godine, Hrvatska Stranka Prava s ponosom obilježava tradicionalnu obljetnicu smrti Oca Domovine, dr. Ante Starčevića.

U duhu poštovanja prema njegovoj iznimnoj baštini i neizbrisivom doprinosu hrvatskoj povijesti, svečano polaganje vijenca i paljenje svijeća održano je na Trgu dr. Ante Starčevića u Osijeku s početkom u 10:00 sati.

 Ovaj događaj predstavlja duboko ukorijenjenu tradiciju Hrvatske Stranke Prava koja svojim činom, odaje počast velikom hrvatskom misliocu i političaru, dr. Anti Starčeviću. Njegova strastvena borba za nacionalne interese, snažan osjećaj domoljublja te vizionarski pristup političkom djelovanju ostavili su trajni pečat u srcima svih Hrvata.

 Prenosimo u cijelosti današnji govor koji je održao Krunoslav Radačić obrativši se nazočnima:

GOVOR POVODOM 128. GODIŠNJICE SMRTI OCA DOMOVINE dr. Ante Starčevića

Poštovani stranački prijatelji!

Drage pravašice i pravaši,

zadovoljstvo mi je što vas pozdravljam u ime Hrvatske stranke prava Osječko-baranjske županije u današnjoj prigodi obilježavanja 128. obljetnice smrti Oca Domovine, doktora Ante Starčevića. Čovjeka od kojeg i danas učimo.

Jer, Starčević je Ocem Domovine, prozvan je još za života, a i danas je njegova uloga kao utemeljitelja moderne hrvatske državotvorne misli i žestokog borca za hrvatsku neovisnost – iznimno značajna.

Starčević nije bio samo političar nego i pravnik, povjesničar, filozof i književnik. Utemeljitelj je Stranke prava, ali i jedan od najistaknutijih hrvatskih političara u povijesti. Beskompromisni borac za ideju da Hrvati sami odlučuju o svojoj sudbini.

S takvim stajalištem jasno je da je Starčević još uvijek naš putokaz, pogotovo u ovim mračnim vremenima kada se naša država, pa dobrim dijelom i naš narod ponašaju kao da ne znaju tko su, od kuda su i gdje idu.

 Dr. Ante Starčević je svojim idejama i svojom političkom borbom izgradio temelje današnje Hrvatske. Uvijek je isticao kako samostalnost  i opstojnost hrvatskoga naroda nemaju alternative, a posebno je ostala zapamćena njegova misao po kojoj „narod koji uvijek traži zaštitnika nije vrijedan slobode“. Upravo smo tu smjernicu velikog dr. Ante Starčevića pretočili u stvarnost tijekom Domovinskog rata.

Sredinom 19. Stoljeća napisao je pjesmu „Hrvatska domovina“, koja je bila proročanska, citiram:

„Moja zemlja Hrvatska ima obilje darova i to je čini jedinstvenom  i najpogodnijom domovinom u Europi. Ali tu istu moju domovinu razaraju ljudi koji u sebi imaju sebičnost tuđinstva i nerazumnost državne uprave koja otima, zatire i tamani“.

 

Od ovih Starčevićevih riječi prošla su gotovo dva stoljeća, a one bi se mogle primijeniti i današnje vrijeme.

Podsjetio bih na još neke Starčevićeve riječi o Hrvatima koje su aktualne i danas, citiram;

„Mi Hrvati imamo dvije mane iz kojih izvire naša nesreća. Mi svakome vjerujemo, a da ne promišljamo i lako zaboravimo krivice koje nam drugi nanose“.

Kao što sam i rekao, Starčević je, zajedno s Eugenom Kvaternikom-Rakovičkim utemeljitelj naše stranke.

Dopustite mi još par riječi o tome gdje se danas nalaze političko čedo Oca Domovine, Hrvatska stranka prava i pravaški pokret u Hrvatskoj?

Nakon mnogih uspona i padova kakvih je kroz povijest bilo, opet smo TU, odlučniji nego ikada prije da vratimo staru slavu i pravaštva i Hrvatske stranke prava. Učinit ćemo sve da to i dokažemo, a vas svih pozivam da još jednom zbijemo redove i da pokažemo da smo jači nego ikad.

Izuzetna mi je čast što sam baš ja dobio priliku da danas govorim o najvećem hrvatskom političkom veleumu i tvorcu suvremene hrvatske nacije.

Pa i ovaj govor završimo na tragu najveće političke i svevremenske mudrosti Oca Domovine:

„Tko nije svoj, taj je svačiji, jer od njega ne stoji, čiji će biti“.

Neka nam ove riječi budu svijetlo i putokaz jer samo je jedan Otac Domovine!

Hvala vam!

Bog i Hrvati!

Na današnjem svečanom događaju nazočili su istaknuti članovi Hrvatske Stranke Prava, među kojima se ističu predsjednik Županijske organizacije HSP-a Osječko-baranjske županije g. Krunoslav Radačić, dopredsjednik HSP-a g. Mato Bubaš, predsjednik Županijske organizacije HSP-a Brodsko-posavske županije g. Dalibor Damičević te član Predsjedništva HSP-a g. Hrvoje Niče.

Nazočili su građani koji dijele istinsku ljubav prema domovini i cijene naslijeđe naših velikana da nam se pridruže u ovom svečanom činu sjećanja i poštovanja.

Hrvatska Stranka Prava

Osijek, 28. veljače 2024.

 

Urednik Lili D.

Povezani članci

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime
Pratite nas

933ObožavateljiLajkaj
3,871SljedbeniciSlijedi
950PretplatniciPretplatiti

Zadnje Objave