10.7 C
Zagreb
Petak, 1 ožujka, 2024

MLADEN KUKA: 35. GODIŠNJICA OTKRIĆA JAME JAZOVKE

29.siječanj 1989.god – 29.siječanj 2024.god.

Danas smo na dostojanstven način obilježili ovu tužnu obljetnicu i izrazili počast žrtvama komunističko-partizanskog zločina.

Odavanje počasti započeli smo Svetom misom u crkvi Presvetog Trojstva u Krašiću, koju je predvodio župnik vlč. Ivan Vučak. Nakon mise, zapalili smo svijeće kod spomenika blaženog kardinala Alojzija Stepinca i kod kuće hrvatske mučenice Julijane Žarke Ivasić.

Zatim smo posjetili jamu Jazovku, gdje smo zapalili svijeće i izrazili molitve za nevine žrtve partizanskog zločina. Ravnateljica Uprave za zatočene i nestale osobe pri Ministarstvu hrvatskih branitelja, Ivona Paltrinieri, prof. dr. sc. Mladen Garašić, predsjednik Udruge specijalne policije pukovnik Josip Slaćanin (100-postotni RVI), Draga Čeić u ime obitelji stradalih na Jazovki, te ja osobno u ime organizatora, obratili smo se okupljenima prigodnim riječima.

Glavni organizator današnjeg događanja bila je Družba “Braća Hrvatskoga” Zmaja – Zmajski stol u Karlovcu, uz suorganizaciju Udruga specijalne policije GROM i CEIK “braća Seljan”. Ponovno naglašavam da je sve proteklo dostojanstveno, s velikim pijetetom, bez ikakvih političkih prizvuka ili politiziranja.

Izvor fb: Mladen Kuka Fotografije: Mladen Kuka

2020.godine su iz jame ekshumirani ostatci 814 žrtava koje su ondje ubili partizani nakon zauzimanja Krašića u siječnju 1943. godine, te potom vojnici Jugoslavenske armije u svibnju i lipnju 1945. godine.

Masovna grobnica Jazovka je jama koja se nalazi u šumi pokraj naselja Sošice na Žumberku u Republici Hrvatskoj.  S obzirom na ratni zločin koji se u njoj dogodio, zaštićeno je kulturno dobro. Jama se sastoji od ulaznog dijela nalik bunaru dubokog oko 34 m, na čijem se dnu nalazi izduženi kosi dio dugačak oko 15 metara.

“Prva moja misao kad sam se spustio i kad sam vidio taj užas, bila je – pomoliti se. Sve stradanje koje je vidio svu tugu i bol koju je osjetio, u njemu je potaknulo misao obratiti se Bogu. Uspostaviti odnos između tih ljudi i Boga, oni su žrtve totalitarnog režima koji nije vodio računa niti o čovjeku niti o Bogu. Tijekom terenskih istraživanja savjetodavnu potporu Ministarstvu hrvatskih branitelja na terenu dao je i Mladen Kuka, speleolog koji je 1989. godine otkrio jamu Jazovku te kroz sve ove godine prikupljao vrijedna saznanja o grobištu.

Posmrtni ostaci bit će prevezeni na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku Zagreb gdje će se provesti njihova antropološka obrada. Zatim slijedi njihovo dostojno i trajno zbrinjavanje čemu će prethoditi zajedničko usuglašavanje oko lokacije izgradnje grobnog mjesta  s jedinicom lokalne samouprave, mjesnom župom i udrugama koje njeguju sjećanje kako bi žrtve na dostojanstven način bile pokopane.

Svakom terenskom istraživanju Ministarstvo hrvatskih branitelja pristupa sustavno, profesionalno i odgovorno kao koordinator međuresornog procesa uz potporu ostalih sudionika koji obavljaju zadaće sukladno svojoj nadležnosti. Istraživanja se provode i u suradnji s udrugama koje se bave očuvanjem sjećanja na žrtve, kao i sa zainteresiranim pojedincima koji  svojim vrijednim saznanjima pridonose procesu

Potresno svjedočanstvo Mladena Kuke, speleologa koji je prije 30 godina otkrio Jazovku, mogli smo čuti prije godinu dana kada je gostovao u emisiji Bujica, voditelja Velimira Bujanca:

“Monstrumi su u jamu bacili sjemeništarce, ranjenike i časne sestre, kada sam ugledao taj strašan prizor prvo sam izmolio Očenaš!”, kazao je tada Kuka.

Izv. Braniteljski Portal i portal dnevnih novosti

Ovo je izvor braniteljski portal

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid02woJy6hBj2u2SF3v9VrVvHUF8VN5gLh68U3UYe1nYCFPFfKgYZ1E5zpZRRAv129zsl&id=100006532930969

 

Urednik Nikolina B.

Povezani članci

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime
Pratite nas

933ObožavateljiLajkaj
3,871SljedbeniciSlijedi
950PretplatniciPretplatiti

Zadnje Objave