10.7 C
Zagreb
Petak, 1 ožujka, 2024

Domagoj Franić: Hoće li svijet postati barem malo pametniji nakon ovoga?

Iako je moj apsolutni prioritet praćenje i analiziranje stanja ratom pogođene Ukrajine, zadnjih nekoliko dana “negativnu slavu” preuzela su događanja oko Izraela.

U Ukrajini nema trenutno nekih većih događanja i pomaka crta bojišnice, Ukrajinci polako ali sigurno napreduju prema jugu, rusi su nakon nekih manjih početnih uspjeha sa osvojenih ponekim km2 prostora na sjeveru i istoku ponovno vraćeni na polazne točke……

Par riječi o događanjima oko Izraela…..

Tolike količine mržnje i prenošenja iste diljem svijeta, na međusobne konflikte po Europi i mnogim drugim zemljama je suludo.

Kao i slavljenje zločina Hamasa diljem Arapskog svijeta. Hamasa kojima barataju moćni i žrtvuju ih kao kikiriki za svoje interese, prvenstveno na uštrb i na patnju Palestinskog naroda.

Koji je postao samo alibi za kojekakve vojne ili političke frakcije koje žive na njegovojj grbači….i koje će Palestinski narod ponovno natjerati na selidbu i u neizvjesnu budućnost.

Bilo vam je čudno i nezamislivo kada sam nedavno napisao da je sve ovo samo igra koja će na kraju dovesti do nestanka “Pojasa Gaze” i Palestinaca u njemu?

Znam da mnogi nisu vjerovali. Na žalost, ne griješim u svojim prosudbama i analizama…..ne pišem to zbog egoizma već bih ponekad zaista volio da griješim, da nisam u pravu, pogotovo u ovakvim tužnim okolnostima.

Najgore što se čovjeku može desiti je promašen potez, promašena strategija i postupci za koje si mislio da su savršeni, a neprijatelj obilato iskoristi i uništi te do kraja.

To se upravo dešava Hamasu koji je postupao pod dirigentskom palicom Irana i patuljka iz Moskve a cijenu će platiti sami, zajedno sa Palestinskim narodom. Dvojica potonjih “lidera” će za sada sačuvati svoje dupe, tko je kriv Palestincima, oni su ih samo savjetovali…..

Gaza je prošlo svršeno vrijeme. Za Palestince. A nisu svi Palestinci bili militanti. Militanti su samo dali sebi za pravo da ih rasele svojim nepromišljenim zločinima. Jer im je obećana potpora i konačno rješavanje pitanja Izraela. Sada od toga neće biti ništa.

Da se malo osvrnem i na predviđanje daljnjih događanja. Prije svega bih postavio pitanje tko je to bio toliko lud da krene u samoubilački pohod ubijajući stotine nevinih civila u Izraelu, ne samo Izraelaca, ubijeni su i desetci državljana drugih zemalja. Tko je bio toliko samouvjeren da će nešto krucijalno postići, da će poraziti Izrael?

[the_ad_group id=”83″]

Ili je nalogodavcima bilo dovoljno samo da ih pokrene, da skrenu pažnju sa drugih ratišta i da se svijet “zabavi sam sa sobom”. Ne nasjedam na priču da organizator svega ovoga nije u rizik provedbe ukalkulirao i gubitak pojasa Gaze.

Ili su samo Izraelci bili ti koji su znali što žele i što uostalom sada i provode?

Mislim da sve nas skupa muči isto pitanje…..što će se dalje događati, tko će sa kime zaratiti, tko će koga ubijati i kada će ovaj glupi svijet shvatiti da je život prekratak da ga se provede sa puškom u ruci.

Što se tiče Izraela, oni će prije svega nastojati očistiti Gazu do zadnjeg militanta, bilo koje frakcije. Od potpunog iseljavanja Palestinaca može ih eventualno odgovoriti Amerika ali isključivo sa suživotom kakvoga Izrael odredi, nikako drugačije..

Vojna situacija je slijedeća, iz moga kuta gledanja…..kao i uvijek na Bliskom Istoku, puno halabuke, prijetnji dovođejem postrojbi, uništenjima neprijatelja, svesti će se na onu staru poslovicu “use i u svoje kljuse”. Da pokušam bolje napisati zbog prijevoda drugim čitateljima “uzdaj se u sebe i svoje kljuse”.

Hamas će ostati sam, Palestinci će ostati sami. Kadyrov se razgalamio, on će poslati svoje “čečene” …..ali zar ste sumnjali, ne da ratuju, oni bi glumili UN među zaraćenima, javljaju se iz svih okolnih zemalja i svi su jaki na riječima.

Jedini koji bi eventualno mogli barem malo ugroziti provedbe akcija Izraelaca je Hezbollah. Faktički puno jača militantna frakcija od Hamasa, pod direktnim upravljanjem Irana na teritoriji Libanona. Puno su bolje naoružani, naravno većinom Iranskim oružjem, mogli bi na granici sa Libanonom napasti Izraelce i zadati im glavobolje

Za sada je to samo halabuka, Iran procjenjuje isplati li se krenuti dalje a Američka flota je pred vratima i jasan stav da će se direktno uključiti u sukob. Teheran to sigurno ne želi a posredno ni Moskva čija bi opskrba vojnim resursima iz Irana mogla biti značajno ugrožena.

Vidite na kraju, kako se od onih koji za sebe misle da su “veliki kombinatori”, “stručnjaci i planeri”, prvenstveno mislim na ruse i Irance dovedu u situaciju bumeranga.

Rezimirajmo što je i što će ova glupa vojna avantura Hamasa, lutke na koncu producenta Irana i glavnog režisera rusije dovesti.

Naravno,osim puškaranja, koji dan rata, prijetnji, ubojstava zarobljenika jer Izrael sigurno neće pregovarati, verbalnim sukobima u većim gradovima u svijetu……ali ove priče će za desetak dana svima biti dosta.

Hamas će ostati na možda nekolicini preostalih, Palestinci će zauzeti granice prema Egiptu koji će vjerojatno malo kalkulirati sa prijemom ili ne ali će morati otvoriti granice

Ukratko, tresla se brda (doslovno od eksplozija) a rodio se miš.

Rusija će se nekažneno vratiti svojim zločinima u Ukrajini, ovaj put će joj malo bolnije biti pod Atacms-ima, Iran će se pritajiti i čekati odmazdu Izraela uskoro a humanirane organizacije diljem svijeta će pohrliti u Egipat da se naslikavaju u kampovima za Palestince. Koji vjerojatno neće biti dobrodošli ni tamo, nitko ne voli tuđine u svojoj zemlji.

Hoće li svijet postati barem malo pametniji nakon ovoga? Sigurno neće.

Piše: Domagoj Franić

Urednik Nikolina B.

Povezani članci

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime
Pratite nas

933ObožavateljiLajkaj
3,871SljedbeniciSlijedi
950PretplatniciPretplatiti

Zadnje Objave