10.7 C
Zagreb
Petak, 1 ožujka, 2024

Domagoj Franić: Bio živ ili mrtav, zločinac je dobro “zamutio svijet”

Protekom vremena kristalizira se pogled na situaciju i stanje na bojišnicama Ukrajine.

Sa koliko god mi optimizma ili pesimizma gledali na ovaj rat, on se odvija i provodi na slijedeći način.

Trenutno u Ukrajini imamo tri “aktivne” bojišnice:

Zaporiško/Donjecka bojišnica
Bojišnica na Istoku zemlje (Avdivka.Bahmut)
Bojišnica “u rađanju” Khersonsko/Krimska”

Usprkos očekivanjima, ništa značajnije na niti jednoj od njih se neće dogoditi do proljeća 2024 godine. Vjerujem da su toga svjesni Ukrajinci i rusi.

Ukrajinci polako napreduju na Zaporiško/Donjeckoj i Khersonskoj bojišnici ali bez naznake probijanja iste do Azovskog mora do kraja godine. Već ulazimo u mjesec Studeni, mijenjaju se i klimatski uvjeti, otežano je ratovanje….dva su faktora koja mi ukazuju da su Ukrajinci postali svjesni iznesenog i da su definitivno odlučili prilagoditi se trenutnom stanju i sačekati proljeće 2024 za definitivni udar.

Prvi faktor je očekivani dolazak F16 jer bez njih je uistinu jako teško voditi napadne operacije protiv tako ukopanog neprijatelja a drugi je “ne korištenje” ATACMS-a trenutno

Ispaljena je određena količina raketa, napravljen je “šok” rusima i polučen je izvrstan rezultat, neki kažu čak 24 uništena/oštećena helikoptera. I tu se stalo….pa postoji još čitav niz meta koje bi se njime mogle uništiti a to se ne događa.

Vjerujem da ih Ukrajinci ne žele koristiti osim za velike, grupne ciljeve, čuvati će ih za proljeće. Kada će, uvjeren sam njihovu uporabu kombinirano koristiti sa svim drugim napadačkim potencijalima istovremeno.

Do proljeća će se i sam broj projektila više vrsta ATACMS-a nagomilati (najavljeni su oni dometa 300 km u siječnju) i predstavljati značajnu udarnu silu. Velika je razlika upotrijebiti je u većim i učestalijim napadima u kratkom vremenu ili cijelu zimu sporadično uništiti poneki cilj. Sve, naravno uz pretpostavku da Američka administracija i EU nastave sa obećanom potporom.

Na žalost to će činiti i ruski zločinci sa projektilima za uništavanje Ukrajinske energetske infrastrukture ove zime. Po svoj prilici, biti će im ovaj put uzvraćeno.

Zaporižje/Donjeck

Ofenziva Ukrajinaca prema Azovskom moru je usporena ali ne i zaustavljena. Gubitci na obje strane su vrlo značajni i toga su svi svjesni. Obje zaraćene strane imaju podjednake gubitke tehnike na ovoj bojišnici, rusi su izgubili oko 120 tenkova u odnosu na 87 Ukrajinskih, oklopnih vozila podjednako…..sve skupa, oko 500 različitih vozila na svakoj od strana.

Broj stradalog ljudstva je daleko veći na ruskoj strani. Uzmemo li u obzir da je Ukrajinska vojska u ulozi napadača, podaci su za nju jako dobri, napadač po ratnim pravilima ima u prosjeku gubitke trostruko veće od onoga koji se brani. U ovom slučaju je taj odnos čak nešto u korist Ukrajinaca ali je u tehnici gotovo 1:1 a to dugoročno nije “isplativ” odnos za zemlju sa manje tehnike i vojnika.

Zato će se u daljnje, jače proboje krenuti vjerojatno tek na proljeće, znatno ojačani projektilima, zrakoplovima i tko zna čime sve ne.

Istok Ukrajine (Bahmut/Avdiivka)

Rusi su pokušali i još uvijek pokušavaju opkoliti Avdiivku ali bez uspjeha. Gubitci ruskih snaga su izrazito veliki, do sada su izgubili gotovo 150 tenkova i oklopnih transportera, Ukrajinci svega 7 (da, dobro ste vidjeli, samo 7).

Rusi su uspjeli malo poremetiti Ukrajinski raspored postrojbi i vezati ih za tu bojišnicu (dio 1 tenkovske brigade, 68 i 71.Jager brigade), slabeći time Ukrajince na drugim pravcima.

Ono zbog čega se rusi tako bjesomučno bore i ometaju proboj Ukrajinaca ka Azovskom moru trenutačno ima samo jedan cilj. Održati “ruski mir i spokoj” do predsjedničkih izbora u rusiji. Putinu je bitno da do njih stigne bez bitnih “tektonskih” poremećaja na bojišnicama u Ukrajini, sa “specijalna operacija” ide svojim tijekom i da se on ponovno izabere za predsjednika.

Ništa drugo trenutno nije važnije od toga. Jer poslije toga očekuje još veću potporu i zamah operacija.

Naravno ako vijest o njegovoj smrti nije istinita. Svi sumnjamo u nju, sa pravom, jer gledamo u najlažljiviju zemlju i ljude na svijetu. Čak više od nekih pandana na Balkanu.

Je li zločinac zaista mrtav ili ne, trebali bi doznati uskoro, za tjedan-dva dana. Jer poznate priče o “dvojnicima”, nikada dokazane” dolaze na vidjelo. Ukoliko je Putin mrtav, daljnji nastupi u medijima i vođenju države od strane dvojnika, predstavljali bi – puč. Onaj tko bi dvojnika usmjeravao i vodio, u biti bi preuzeo upravljanje državom. Vjerojatno Petrušev ali o tom potom…..Zato vjerujem da bi u toj maloj bari sa puno krokodila zvanoj Kremlj, njegova smrt, ukoliko se dogodila, trebala isplivati na površinu jako brzo.

Bio živ ili mrtav, zločinac je dobro “zamutio svijet”, uz pomoć Irana postigao najveću polarizaciju istog od II svjetskog rata na ovamo. Učinio mnoge svojim “lutkama na koncu” i doveo svijet na rub III svjetskog rata.

Javno izreći na društvenim medijima ili bilo gdje da podržavaš bilo Izrael, bilo Palestinu, stekao si pola svijeta neprijatelja. Kako samo Putin uživa kako je cijeli svijet napravio budalama….dugo i stalno ulaganje rusije u podršku militantnih država i organizacija došlo je na naplatu. Sada ginu ili će ginuti za njegove dolare kojima ih je obasipao.

Vratimo se na treću, moguću bojišnicu, oblast Khersona, lijevu obalu Dnipra.

U proteklih nekoliko mjeseci Ukrajinci su ispočetka “stidljivo” pokazivali namjere prelaska rijeke i utvrđivanja na njenoj lijevoj strani. U zadnje vrijeme ta namjera je sve vidljivija i očitija, polako se stvara mostobran koji će Ukrajince, zajedno sa oklopom dovesti u poziciju za bočni napad prema Zaporižju i pravac napada na Krim.

Ostaje samo pitanje u ovom trenutku, hoće li oni mostobran i prebacivanje ostvariti tijekom zime ili će čekati proljeće i krenuti na njega istovremeno sa svim snagama.

Uz potporu F16 i projektila HIMARS-a svih vrsta, ta zadaća bi na proljeće bila daleko jednostavnija za ostvarenje.

Da zaključim, sve operacije u Ukrajini će polako ući u svoj “status quo”, u zimski režim ograničenog djelovanja i priprema za proljeće 2024. Naravno, biti će tu još puno ograničenih uspjeha i operacija ali ništa bitno na strateškom nivou.

Naravno, ukoliko luđaci ne krenu sa III svjetskim ratom a tada će biti jako teško bilo što planirati……ako će uopće preostati tko za planiranje…

Piše Domagoj Franić

Urednik Nikolina B.

Povezani članci

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime
Pratite nas

933ObožavateljiLajkaj
3,871SljedbeniciSlijedi
950PretplatniciPretplatiti

Zadnje Objave