10.7 C
Zagreb
Petak, 1 ožujka, 2024

Vatroslav Župančić: KOMEMORACIJA ZA ŽRTVE HOLOKAUSTA

Pastor Župančić danas u središtu Zagreba obratio se okupljenima povodom komemoriranju žrtvi HOLOKAUSTA. U CIJELOSTI PRENOSIMO OBRAČANJE PASTORA ŽUPANČIĆA:

Našli smo se na ovome mjestu u središtu Zagreba kako bi se prisjetili jednog od najtežih zločina u povijesti čovječanstva- na planski smišljeno i ciljano provedeno istrebljenje Židova tokom vladavine Nacional-socijalizma u Europi tokom 2. svjetskog rata. Na današnji dan 1945. godine oslobođen zloglasni logor smrti Auschwitz.

Nažalost u Zagrebu je vlast tokom tog vremena dobio ustaški režim koji je sa svom brutalnosti u samo četiri godina gotovo uspio gotovo istrijebiti prisutnost Židova u Hrvatskoj. Najznačajniji materijalni simbol Židovstva u Zagrebu- Židovska bogomolja ili sinagoga rušena je tjednima, dok u potpunosti nije nestala iz vizure  glavnog grada.

Povijesna je činjenica da većina Zagrepčana nije pozdravila ovo nedjelo, i da je prema ustaškoj vlasti i politici  postojao odlučan i organizirani  otpor te da su mnoge osobe u to vrijeme riskirale vlastiti život za spas Židova- čemu u prilog govore i 122 osobe proglašene Pravednicima među narodima iz Hrvatske.

Usprkos tome sinagoga nije nakon oslobođenja 1945. godine ponovno izgrađena, niti je socijalistička vlast obeštetila imovinu koju je režim NDH konfiscirao od Židovskih vlasnika. Dolaskom demokracije u Hrvatsku 1990. godine, pa sve do danas ovo mjesto je ostalo parkiralište. Ipak u posljednjih mjeseci je ponovno oživjela inicijativa koja bi donijela konkretno urbanističko rješenje u kojoj bi namjenu dobila i Židovska bogomolja. Kao predstavnici Međunarodne kršćanske ambasade u Jeruzalemu koja okuplja kršćane u potpori Židovskom narodu- pozdravljamo ovu inicijativu i apeliramo da se ona što prije izvede i tako ukloni povijesna sramota iz središta  glavnog grada Hrvatske.

Ali ovdje smo se okupili i zbog zabrinjavajućeg porasta antisemitizma u Europi pa i među nekim akterima u Hrvatskoj.  On se osobito očitovao nakon brutalnog napada terorističke skupine Hamas na Izrael 7. listopada 2023. godine.

Svjedoci smo poplavi masovnih prosvjeda, napada na Židove te nebrojenih medijskih i uvredljivih napisa o državi Izrael, kakvi nisu bili zabilježeni desetljećima, te su Židovi danas najprogonjenija vjerska i etnička zajednica  u Europi. Svjedoci smo tome kako se pod krinkom podrške Palestini očituje novi oblik antisemitizma  zvan i anticionizam, a  koji se služi izvrtanjem činjenicama i raznim oblicima  manipulacije koje propagiraju razni predstavnici civilnog društva i mediji.

Kao kršćani i pripadnici hrvatskog naroda imamo moralnu i povijesnu dužnost osim održavanja sjećanja na holokaust i zaštititi naše sugrađane Židove od pošasti antisemitizma danas. Međunarodno kršćansko veleposlanstvo u Jeruzalemu i njegovo predstavništvo u Hrvatskoj će i nadalje biti aktivno glede ovog važnog pitanja.

Zahvalni smo Hrvatskoj Vladi da je prema ovom važnom pitanju zauzela pozitivan stav i podržala Izraelovo pravo na zaštitu svojih građana od terorizma. Podsjetimo također da Hrvatska i ove godine predsjeda Međunarodnim savezom za sjećanje na Holokaust.

Pozivamo stoga  sa ovog mjesta  javnost, a osobito vlasti i medije na aktivnije suprotstavljanje svakom obliku antisemitizma i na objektivno i istinoljubivo izvještavanje o događajima u Izraelu.

U ime organizatora:

Vatroslav Župančić, predstavnik ICEJ za Hrvatsku

https://vijesti.hrt.hr/svijet/medunarodni-dan-sjecanja-na-zrtve-holokausta-7-11318462

Urednik Nikolina B.

Povezani članci

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime
Pratite nas

933ObožavateljiLajkaj
3,871SljedbeniciSlijedi
950PretplatniciPretplatiti

Zadnje Objave