10.7 C
Zagreb
Petak, 1 ožujka, 2024

“Nino Raspudić: Tri godine u Saboru – Borba, izazovi i vizija za Hrvatsku”

Upitali smo gospodina Ninu Raspudića, istaknutog nezavisnog saborskog zastupnika koji je poznat po svojoj aktivnosti i kvalitetnom radu u Hrvatskom saboru.

Njegova dosadašnja angažiranost i neovisni pristup donijeli su zanimljivu dinamiku u političku scenu. S nama će podijeliti svoje stajalište o proteklom razdoblju, ocjeni rada Sabora i Vlade te pogledima na budućnost.

 

Gospodine Raspudiću, vaš rad kao saborskog zastupnika do sada je privukao pažnju mnogih. Kako biste ocijenili svoj dosadašnji angažman i postignuća?

Nezahvalno je govoriti o vlastitom radu, to neka procjenjuju drugi. Nastojao sam u zadnje tri godine dati u saboru sve od sebe, okolnost koja mi je išla na ruku je da sam bio dio najaktivnijeg i najkonkretnijeg saborskog tima – Kluba zastupnika Mosta koji je u ovom sazivu prednjačio po broju predloženih zakona, amandmana, inicijativa. Također to je jedini oporbeni klub u kojem nije bilo osipanja, kompaktni smo i složni kao i prvoga dana. Spomenut ću samo neke naše inicijative u zadnje tri godine gdje se pokazalo da smo bili potpuno u pravu, iako u to vrijeme za naša stajališta nije bilo razumijevanja ni od vladajućih, a ni od dijela oporbe. Nismo glasali za Zakon o obnovi jer je bio loš, što se pokazalo kasnije njegovim izmjenama kojima se, nakon puno izgubljenog vremena i novca, kasnije išlo u smjeru onoga što smo u startu predlagali u našim Smjernicama strategije obnove Banovine koje smo izradili u konzultaciji sa stručnjacima, i koje smo prezentirali u saboru samo tri tjedna nakon potresa na Banovini. O referendumu protiv stožerokracije I kovid-potvrda izlišno je i govoriti. Uspjeli smo zaustaviti pritisak na građane koji su se nalazili pod neviđenom represijom bez ikakvog znanstvenog utemeljenja (kasnije je direktorica Pfizera na ispitivanju u Europskom parlamentu priznala da uopće nisu ni testirali cjepivo na sprječavanje prijenosa virusa), a ispod žita se odvijao golemi kriminal (slučaj “Lamborghini mulca” je samo vrh ledene sante). Spomenut ću i da smo se protivili srljanju u euro u situaciji goleme inflacije, upozoravajući da je u svim zemljama do sada promjena valute dovela do dodatnog povećanja cijena. Građani danas padom standarda prouzročenim golemom inflacijom plaćaju danak Plenkovićevom eurofanatizmu. Dakle, sumirajući zadnje tri godine, u svim ključnim pitanjima bili smo u pravu.
MOST se i u ovom mandatu dokazao kao najjači i najkonkurentniji borac protiv korupcije počevši od rada našeg Nikole Grmoje sa antikorupcijskim vijećem pa do razotkrivanja zadnje afere “Plin za cent”.

Sabor i Vlada su ključne institucije naše političke scene. Kako biste ocijenili kao oporbeni zastupnik njihov rad u proteklom razdoblju? Koje smatrate najvećim izazovima s kojima su se suočili?

Vlada radi loše, to se vidi po svim bitnim pokazateljima, realan pad standarda, demografska katastrofa u kojoj smo izgubili deset posto stanovništva, i to radno najaktivnijeg, od zadnjeg popisa, nereformiran zdravstveni sustav, u zadnje vrijeme i novi problem sigurnosti prouzročen nerazumnom imigracijskom politikom. S druge strane saborski zastupnici rade onoliko koliko im je omogućeno raditi. S jedne strane autoritarno vođenje saborskih sjednica, s druge medijska što blokada što manipulacija onim što se događa u Saboru – prenose se uglavnom performansi i svađe čime se ostavlja dojam da se u Saboru ništa ne radi, a javnost vrlo malo zna o konkretnim i kvalitetnim prijedlozima. Skandalozno je da HRT kao javni servis ne prenosi na svom četvrtom kanalu sve što se govori u saboru, već prijenos završavaju negdje iza podne pa javnost ostaje uskraćena za izravnu informaciju o onome što se događa na mjestu gdje se kroje zakoni koji im izravno utječu na živote. Sve vruće točke stoga vladajući stavljaju u noćne sate kako bi se provukle daleko od očiju javnosti, a mediji će od svega izvijestiti o performansu dežurnog klauna vladajućih. Ukratko, javnost ima pogrešnu, nepotpunu i iskrivljenu sliku o radu Sabora.

Pred nama je politički intenzivna jesen. Kako vi vidite nastavak političke situacije? Koje teme i pitanja će dominirati političkim diskursom i kako se planirate angažirati u tim raspravama?
Inflacija, povećanje cijena hrane, pad standarda građana, demografski kolaps, pitanje imigracije i sigurnosti, neke su od teme kojima ćemo se intenzivno baviti odmah na startu. Ulazimo u superizbornu godinu pa će, nažalost, sve odluke vladajućih biti u funkciji izbornog PR-a, ali spremni smo na sve njihove taktike i scenarije.

Interesantno je vidjeti kako se suradnje i udruživanja razvijaju u politici. Možete li nam otkriti s kojim političkim programima ili strankama vidite mogućnost suradnje? Kakvi su vaši planovi za budućnost i u kojem smjeru želite usmjeriti svoj politički angažman?

Most je opcija desnog centra i politički može i spreman je surađivati sa svim nekompromitiranim i nekorumpiranim opcijama od centra nadesno. U tom smislu već smo postigli kvalitetan dogovor o zajedničkom izlasku na izbore sa Suverenistima i pozvali sve druge slične opcije kojima je na prvom mjestu interes Hrvatske i njenih građana na suradnju. Tajkunske političke ispostave, koje su već u niskom startu za skočiti u naručje HDZ-u nas kao partneri ne zanimaju.
Sa strankama ljevice ne možemo politički surađivati ili formirati političku vladu jer su naše vrijednosti i politike bitno različite. Pojam ideološkog moratorija kojeg sam plasirao u javnost kao odgovor na hipotetsko pitanje o eventualnog suradnji s ljevicom u slučaju da se drugačije ne može formirati vlast upravo znači da nema političke, ideološke suradnje, već da se eventualno može ponuditi svim oporbenim strankama, od desnih do lijevih da podrže privremenu prijelaznu tehničku vladu, koja će izmijeniti izborni zakon, smijeniti glavnu državnu odvjetnicu, smijeniti glavnog ravnatelja HRT-a i promijeniti zakon o HRT-u i provesti još neke druge promjene kojima će se sasjeći HDZ-ova koruptivna hobotnica pa onda raspisati na “očišćenom terenu” nove izbore. Most u vlasti je jedini osigurač protiv korupcije, ali i provođenja lijevih, nenarodnih politika koje danas provodi HDZ, a koje bi nastavila provoditi i lijeva vlast.

Urednik Nikolina B.

Povezani članci

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime
Pratite nas

933ObožavateljiLajkaj
3,871SljedbeniciSlijedi
950PretplatniciPretplatiti

Zadnje Objave