8.3 C
Zagreb
Petak, 1 ožujka, 2024

Angelo Žilić: Poručujem Plenkoviću i svima onima koji na silu žele da mi Škabrnjani oprostimo i zaboravimo onima koji su nas ubijali – to se neće dogodit.

Prenosimo priopćenje mladića čije riječi odzvanjaju kao snažan vjetar istine i boli. Angelo Žilić, najmlađa žrtva Škabrnje, hrabro dijeli svoje misli i osjećaje u vezi s događanjima koja su obilježila njegov život i živote mnogih Škabrnjana. Priopćenje je usmjereno prema premijeru Plenkoviću i svima koji na razne načine nastoje potaknuti pomirenje i zaborav.

Angelo jasno izražava svoje ogorčenje prema političkim potezima koji, umjesto istine i pravde, donose tugu i neprijateljstvo. Kroz njegove riječi, osjeća se duboka patnja Škabrnje, sela koje je trpjelo užase rata, gdje nijedna obitelj nije ostala netaknuta.

Postavljaju se pitanja koja odzvanjaju u srcima onih koji su izgubili najmilije i proživjeli strahote rata. Angelo izaziva razmišljanje o pravdi, oprostu i pomirenju. Njegove riječi neizbrisivo podsjećaju na važnost kažnjavanja zločina, na traženje istine i na potrebu za odgovornošću prema žrtvama.

Uz ožiljak ranjavanja na vlastitom tijelu kao vječni podsjetnik na tragediju Škabrnje, Angelo Žilić jasno stavlja do znanja da oprost nije moguć dokle god zločinci ne snose posljedice svojih djela. Njegove riječi predstavljaju snažan poziv na istinu, pravdu i poštovanje prema žrtvama rata, a istovremeno odražavaju nepokolebljivu hrabrost i dostojanstvo najmlađeg civilnog stradalnika Škabrnje.

Neka vam ovo priopćenje bude podsjetnik na trajnu potrebu za istinom, pravdom i sjećanjem na žrtve Domovinskog rata.

PRIOPĆENJE:

Premijer Plenković je prošle godine pod okriljem noći, dan prije obljetnice pada Škabrnje i Vukovara, doveo Anju Šimpragu, potpredsjednicu vlade da se pokloni žrtvama Škabrnje. To su učinili podmuklo bez da su o tome obavijestili mještane općine Škabrnja te tako navukli bijes i ogorčenje svih nas koji smo u patnji i boli proživljavali spomen na pad Škabrnje i monstruozne zločine počinjene od strane četničkih spodoba i JNA vojske pod zvijezdom petokrakom.

Svoj prikriveni dolazak su pravdali pomirbom, povjerenjem i suživotom.

Mi Škabrnjani smo imali povjerenje u naše susjede 1991. godine koji su, kad im se ukazala prilika, počeli paliti, pljačkati i ubijati svoje dojučerašnje susjede i prokazivati na one koji su se skrivali po podrumima.

Suživot je danas itekako moguć što je vidljivo i po koaliciji između vladajućih i SDSS-a, inače stranke koju je osnovao ratni zločinac Goran Hadžić. Upravo ta koalicija štiti spomenike četničkim vojvodama po mjestima u okolici Vukovara, štiti zločince koji i dalje slobodno hodaju po Negoslavcima u Lijepoj našoj i drugim mjestima, štiti sve one koji zvjerski i dalje po našoj dalmatinskoj regiji i zadarskoj okolici skidaju i pale zastave, veličaju takozvanu SAO Krajinu i uništavaju spomenike naših poginulih heroja iz Domovinskog oslobodilačkog rata.

Ne vidim da je notornom Pupovcu ili Anji to zasmetalo pa da je u medijima iznijela javnu osudu svih tih provokacija. Šutnja je često jača i od riječi a njihova šutnja je zapravo znak odobrenja na sve ovo što se događa.

Naposljetku, kako se pomiriti sa nekim tko i dalje veliča zločinačku ideju velike Srbije i četnički pokret?

Kako se pomiriti i oprostiti kad zločinci i nakon 30 godina nisu odgovarali za svoje nedjela?

Kako oprostiti nekome tko uopće nije ljudsko biće, jer upravo te spodobe koji su činili zločine su oličenje zla?

U Škabrnji ne postoji obitelj koja nije izgubila barem jednog člana u napadu.

Tko će vratiti naše najmilije, tko će vratiti moju ubijenu baku, moju uništenu mladost i litre suza i patnje moje obitelji i obitelji svih Škabrnjanaca?

Tražiti oprost a i dalje biti u stranci koja ima četnički predznak i koja štiti sve ono što je uništavalo moju i našu domovinu je još jedna politička licemjernost koja kod nas Škabrnjana neće i ne smije proći.

Upravo iz ovih razloga poručujem Plenkoviću i svima onima koji na silu žele da mi Škabrnjani oprostimo i zaboravimo onima koji su nas ubijali – to se neće dogodit.

Neće se dogoditi sve dok zločinci ne budu kažnjeni onako kako zaslužuju.

Neće se dogoditi sve dok postoji neiskrenost u traženju oprosta i dok je oprost politički motiviran.

Neće se dogoditi dok mi Škabrnjani ne dobijemo ratnu odštetu za pretrpljeno uništenje i opljačkano selo.

Ožiljak ranjavanja na mom tijelu je vječni podsjetnik na stradavanje moje Škabrnje, moje bake, moje tete, mojih sumještana te upravo zbog svega navedenog dajem podršku i potpis Inicijativi protiv dolaska takvih osoba.

Nikad zaboraviti, nikada oprostit

Angelo Žilić

Najmlađi civilni stradalnik Škabrnje

Urednik Nikolina B.

Povezani članci

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime
Pratite nas

933ObožavateljiLajkaj
3,871SljedbeniciSlijedi
950PretplatniciPretplatiti

Zadnje Objave