8.3 C
Zagreb
Petak, 1 ožujka, 2024

IVICA GRANIĆ: Je li Robert Fico svojom pobjedom usput porazio HDZ i Andreja Plenkovića

Hrvatski mediji, to jest dio njih, toliko su profesionalno podbacili kada su u pitanju izbori u Slovačkoj, da je užasno.

Robert Fico i njegova stranka SMER-SSD pobjednici su izbora u Slovačkoj. Odmah nakon proglašenja izborne pobjede Fico je izjavio kako Slovačka treba ponovno uspostaviti granične kontrole s Mađarskom kako bi zaustavila priljev ilegalnih migranata, označivši to pitanje kao jedan od prioriteta buduće vlade.

SMER je osvojio gotovo 23 posto glasova na izborima, što stranku čini najsnažnijom u novom parlamentu.
[the_ad_group id=”83″]
Fokus na migracijama

Apsolutno je fokus Ficove kampanje bio na ilegalnim migracijana! Dakle, na protivljenju ilegalnim prelascima granice, na kritiziranju prijelazne vlade što nije učinila više i što nije suspendirala šengenska pravila otvorenih granica, i slično.
U nastupnom je govoru nekoliko puta ponovio da su potrebne kontrole duž cijele slovačke granice s Mađarskom. I to je, dakle, bila okosnica njegove kampanje: protivljenje ilegalnoj migraciji!

Fico&Putin

A ne, kako piše dio hrvatskih medija, bliskost s Putinom?! Ili uskrata pomoći Ukrajini. To je tijekom kampanje spomenuto tek sporadično, i to kao odgovor na novinarske upite. A odnos Fica i Putina vadio se iz ranijeg konteksta, mahom iz perioda od prije rata i prije ruske agresije na Ukrajinu.

Za razliku od u kampanji tek rijetko spomenutih odnosa s Rusijom i Putimom, Fico je sinoć kazao kako će jedna od prvih odluka nove vlade biti zapovjed o ponovnim uspostavljanjima graničnih provjera s Mađarskom. I da će, ako bude potrebno, morati upotrijebiti i silu. Da, da, i silu!

Svi Ficovi politički potezi su lako razumljivi, logični i krajnje konzistentni. Čovjek jednostavno čuva svoju zemlju od naleta kojekakvih vanjskih ugroza. I što bi tu trebalo biti čudno? Ogroman broj ilegalnih migranata ušao je u Slovačku proteklih godina, jer se Slovačka nalazi na ruti prema Njemačkoj i zapadnoj Europi. U pitanju je tzv. balkanska ruta, migranti najprije ulaze u Mađarsku preko Srbije, a onda u Slovačku, čak unatoč čeličnoj mađarskoj ogradi, koja je izgrađena 2015. godine nakon što je Europu potresla migrantska kriza.

A što i o čemu su uglavnom pisali domaći mediji?

Konstantno su mlatili praznu slamu o Ficovoj sklonosti Putinu i Rusiji, što je, ako bih trebao reći u postotcima, bilo jedan posto njegove kampanje. Ako i toliko. I to iznuđeno, na novinarske provokacije. Vjerojatno je Jutarnji nešto prepisao od nekih opskurnih autora iz Europe, koji su bezrezervni kritičari Putina i Kremlja, i koji često i posve neralno napadaju Putina. I lavina je krenula. Druga je mogućnost instrukcija iz Banskih dvora. Ili je u pitanju i jedna i druga mogućnost.

Dalje, ali baš svi, domaći mediji navode kako je Fico tijesno pobjedio. Još jedna totalna besmislica. Fico je i te kako pobjedio, s razlikom od drugoplasiranog čak za skoro 7 posto osvojenih glasova. Ako je to tijesno onda nije jasno što su pobjede od jedan, dva, tri ili četiri posto, kakve su inače uobičajene u ovakvim političkim utakmicama.

Kada se maknu besmislice o tobožnjoj silnoj povezanosti Fica i Putina, osobno sam čvrsto uvjeren kako se Slovačka politika i stavovi, u osnovi, skoro nimalo neće promjeniti prema Rusiji i agresiji na Ukrajinu. Uostalom, brzo će se i to vidjeti.

Ne pada snijeg da prekrije brijeg

No, pravo je pitanje zbog čega najveći hrvatski mediji nisu izvješćivali o meritumu, o ključnim porukama Ficove kampanje, dakle o ilegalnim migracijama?
Nije li takav trend pisanja, ili ako hoćete manipuliranja javnošću, možda i zbog činjenice kako to neizravno znači i poraz sluganske migrantske probriselske politike Andreja Plenkovića?

Da su razni hrvatski autori pratili slovačke izbore onoliko koliko nisu, i da znaju ispravno čitati izborne poruke, onda bi shvatili kako Ficova, to jest pobjeda SMER-a, nema praktički nikakve veze s Putinom i Moskvom.

Ključ pobjede

Ključ izborne pobjede SMER-a bila je jasna i nedvosmislena migrantska politika. To jest, protivljenje neselektivnom i stihijskom naseljavanju Europe raznim migrantskim skupinama, s mogućim vrlo opasnim posljedicama po Europu.

U konačnici, ova pobjeda znači i kako unutar EU silno jača svijest, jačaju suverenističke snage, a dodatno bivaju poraženi ‘briselaši’, dakle poražena je politika koju je suludo zastupala i gurala upravo velika saveznica Vladimira Putina i Moskve, Angela Merkel. Tako što je europska useljenička vrata migrantima širom otvorila, posljedice vrlo jasno vidimo danas.

PiS i treći mandat

Za nekoliko tjedana održavaju se i izbori u Poljskoj. Ako na tamošnjim izborima pobijedi konzervativno desni PiS, ako dakle osvoje i treći uzastopni mandat, to će uz pobjedu slovačkog SMER-a biti silno veliki poticaj suverenističkim snagama unutar EU, u isto vrijeme i veliki poraz službenog Brisela. Podredno poraz i našeg Andreja Plenkovića, to jest njegovog probriselskog HDZ-a.

Vjerojatno u tom grmu i leže medijske besmislice o silnoj povezanosti Fica i Putina, te izrazito negativističkom stavu velikih hrvatskih medija prema Robertu Ficu i njegovom SMER-u.

Lijevi suverenizam

Bez obzira što je politički habitus Roberta Fica zapravo umjerena, često i radikalna, ljevica njega i ovu pobjedu treba podržati svatko tko suverenistički razmišlja, i svatko tko je desno, svatko tko voli svoju Domovinu. Dakle, svatko bez obzira radilo se o pojedincima ili političkim strankama političkog habitusa u rasponu od ljevice do desnice. Uostalom, stari kontinent se tijekom povijesti silno raslojavao kada su u pitanju bivali partikularni interesi pojedinih naroda, ali kada je u pitanju bila bilo kakva vanjska ugroza, i te kako smo bili zajedno.

Na koncu, Fico tek treba formirati novu slovačku vladu, što mu neće biti lagan posao. SMER je s 23,37 posto glasova prvi, slijedi liberalna Progresivna Slovačka (PS) sa 16,86 posto, a treća stranka je HLAS (Glas), koja bi mogla postati ključna za sastavljanje nove vlade, s 15,03 posto. Ficov bivši kolega i čelnik ljevičarskog HLAS-a, Peter Pellegrini, vjerojatno drži ključ buduće koalicije.

Službeni Brisel na taj proces sigurno neće gledati i stajati tek sa strane.
Piše: doc. dr. sc. Ivica Granić

[the_ad_group id=”83″]

Urednik Nikolina B.

Povezani članci

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime
Pratite nas

933ObožavateljiLajkaj
3,871SljedbeniciSlijedi
950PretplatniciPretplatiti

Zadnje Objave