Veganska čarolija na blagdanskom stolu

Prijatelji životinja donose biljne recepte prigodne za proslavu blagdana

Blagdansko vrijeme je radosti, blagostanja i mira. To je vrijeme okupljanja najmilijih uz bogati stol na kojemu se nalaze jela koja bi trebala griju i dušu i tijelo. Prijatelji životinja pozivaju sve da njihov blagdanski stol postane poprište čarolije koja slavi suosjećanje, zdravlje i kreativnost. Riječ je, naravno, o veganskim blagdanskim receptima koji oduševljavaju i najzahtjevnija nepca.

Riblji paprikaš bez riba

Sastojci: 500 g krumpira, 170 g tikvica, 300 g patlidžana, 2 dl vina, 400 g luka, 3 režnja češnjaka, 2 žlice ulja, ½ žličice slatke mljevene paprike, 2 male ljute papričice, 1 žlica dimljene paprike, 1 l vode, 2 žlice koncentrata rajčice, 2 žlice usitnjenih algi

Priprema: Patlidžane usitniti i posoliti te dobro promiješati i pustiti da odstoje pola sata, a zatim dobro iscijediti. Usitniti krumpir, tikvice i luk te zgnječiti češnjak. Luk popržiti u loncu i kada uvene, dodati češnjak. Dodati povrće i začine. Kratko pirjati, a zatim dodati vino, koncentrat rajčice i vodu. Kuhati oko 30 minuta te povremeno protresti lonac.

Ostala biljna riblja jela mogu se pronaći u kuharici „Zelena jela za plavo more”.

 

Juha od graha sa zvjezdicama

Sastojci: ½ kg graha, 2 glavice luka, 1 vezica zelenja za juhu, 2 žlice ulja, 2 češnja češnjaka, sol, papar, crvena mljevena paprika za ukrašavanje; tjestenina bez jaja u obliku zvjezdica; ulje za pirjanje

Priprema: Grah namočiti preko noći. Na ulju pirjati sitno sjeckani luk, češnjak i na kockice izrezano zelenje za juhu. Dodati grah i podliti s litrom i pol vode. Kuhati na laganoj vatri dok se grah ne skuha. Ukuhati tjesteninu u obliku zvjezdica i ukrasiti mljevenom crvenom paprikom i peršinom.

Punjena pečenka od sejtana

Sastojci: za pečenku: 2 šalice pšeničnog glutena, 1 žličica soli, 1 žlica maslaca od kikirikija, 1 žlica češnjaka u granulama, 2 šalice vode, nekoliko žlica ulja za oblikovanje; za punjenje: ½ sitno nasjeckane glavice luka, ½ šalice zobenih pahuljica, ½ šalice sojinih ljuspica, ¼ šalice namočenog ili kuhanog ječma, ¼ šalice namočene crvene leće, ¼ šalice namočene heljde, ¼ šalice na kockice izrezanog dimljenog tofua, ½ žličice soli, ½ žličice papra

Priprema: Za pečenku, najprije promiješati suhe sastojke pa dodati vodu i zamijesiti. Smjesa mora biti žilava i izgledom podsjećati na meso. Nauljiti smjesu i podlogu pa rukama ili valjkom za tijesto stanjiti sejtan na oko 1 cm kako bismo mogli oblikovati štrucu. Za punjenje, sve sastojke pomiješati i staviti na sredinu razvaljanog sejtana. Pomoću prozirne folije zarolati sejtan u roladu. Foliju čvrsto zavezati na krajevima (dobro je čak i duplo umotati sejtan kako se štruca ne bi raspala ili popila previše vode pa bila spužvasta i gnjecava). Tako zamotanu roladu kuhati u 2 litre posoljene vode oko 1 sat. Roladu izvaditi iz folije, pustiti da se malo prohladi pa zapeći sa svih strana na tavici s nekoliko žlica ulja. Tako zapečenu roladu umotati u lisnato tijesto i peći 20-ak minuta da se lisnato ispeče. Pustiti da se dobro ohladi pa rezati na kriške debele oko 2 cm.

Karamelizirana mlada mrkva i prokulice

Sastojci: ½ kg prokulica, 1 vezica mlade mrkvice, ulje

Priprema: Mladu mrkvu i prokulice očistiti i na pola skuhati u lagano posoljenoj vodi. Na ulju na kojemu ste zapekli pečenku karamelizirati prokulice i mrkvicu uz podlijevanje malo vode u kojoj se kuhalo povrće. Ukrasiti sitno sjeckanim peršinom i čilijem.

Umak od šampinjona

Sastojci: ½ kg sitnih šampinjona, 4 češnja češnjaka, 2 šalice nezasađenog sojinog mlijeka, 1 žlica brašna, 2 žlice ulja, sol, papar

Priprema: Dobro popržiti na ulju na ploške narezane šampinjone sa sitno kosanim češnjakom. Kada je isparila sva voda iz njih, podliti ih sojinim mlijekom u kojemu je umućena jedna žlica brašna. Dodati začine i pustiti da se još lagano krčka i da se zgusne. Ako je previše gusto, dodati malo povrtnog temeljca ili biljnog mlijeka.

Francuska salata

Sastojci: po 2 šalice graška, mrkve i krumpira, 2 šalice sjeckanih kiselih krastavaca, 2 šalice majoneze bez jaja (kupovna ili domaća)

Priprema: Povrće skuhati u lagano posoljenoj vodi (može i u onoj u kojoj su se kuhale prokulice i pečenka od sejtana jer ćete tako dobiti idealan povrtni temeljac koji se može smrznuti pa koristiti po potrebi). Kada se povrće ocijedilo i ohladilo, dodati kisele krastavce i majonezu. Dobro promiješati pa doraditi okus, ako treba, dodavanjem soli ili kiseline od krastavaca.

Pohani sojini medaljoni

Sastojci: 200 g sojinih medaljona, polubijelo brašno, sojino ili zobeno nezaslađeno mlijeko, ulje, krušne mrvice, sol, umak od soje, senf, češnjak

Priprema: Sojine medaljone prokuhati u slanoj vodi otprilike 15 minuta, dobro ocijediti i ohladiti. Medaljone preko noći marinirati u marinadi od umaka od soje, senfa, češnjaka i ulja. Uvaljati medaljone u brašno, pa u mješavinu brašna, biljnoga mlijeka i soli (kao za palačinke) i na kraju u krušne mrvice. Dobro utisnuti mrvice, tako da se smjesa ne odvaja od medaljona dok se peče. Zatim pržiti u vrućem ulju s obje strane, da budu zlatno smeđi. Poslužiti sa salatom od mrkve i celera ili francuskom salatom.

Sarma

Sastojci: 1 glavica kiselog kupusa; 1 kg svježeg seitana, 2 šalice polukuhanih žitarica (riža ili ječam), 0,5 šalice nekuhanoga prosa, 100 g dimljenog seitana ili tofua, 2 mrkve, 1 peršin, 1 mali celer, 2 glavice luka, 2 – 3 češnja češnjaka, 4 žlice brašna tip 850, 2 – 3 žlice sojinog umaka; 2 žlice škrobnoga ili integralnog brašna, sol, crvena mljevena paprika, ulje

Priprema: Odreske seitana, koje smo marinirali preko noći u sojinom umaku, uvaljati u brašno i kratko popržiti. Narezati na sitne kockice ili samljeti. Dodati sitno nasjeckani dimljeni seitan ili tofu, žitarice, naribano povrće koje smo kratko popržili na luku i 4 žlice polubijeloga brašna. Sve dobro izmiješati. Puniti listove kupusa, koje smo prethodno oprali u hladnoj vodi i izvadili debelu sredinu. Na 2 – 3 žlice ulja lagano zagrijati crvenu papriku. Maknuti s vatre i dodati sarme te zaliti vodom tako da sarme budu prekrivene. Kuhati 40 do 50 minuta dok kupus ne bude kuhan. Na kraju umutiti škrobno ili integralno brašno s vodom, po potrebi dodati još sojinog umaka i uliti u posudu, koju protresemo da se umak rasporedi. Kratko prokuhati i poslužiti uz pire krumpir. Tko voli laganiju varijantu, umjesto prženja može seitan samo marinirati i samljeti ga ili nasjeckati.

Mesna štruca od slanutka

Sastojci: 2 konzerve slanutka, 1 konzerva graha, 2 – 3 mrkve, 2 – 3 stabljike celera rebraša s listovima, 250 g šampinjona, srednja glavica luka, šaka krušnih mrvica, malo kečapa, 4 žlice sojina umaka, slatka mljevena paprika, slatka dimljena paprika, sol, papar, peršinov list

Priprema: Sve sastojke nasjeckati i pirjati na ulju, ne predugo. Slanutak dobro zgnječiti, s time da ostavite i nešto cijelih zrna jer tako je ljepše kada se reže. Kada je povrće pirjano, sve sjediniti. Dodati kečap, vorčesterski umak, slatku mljevenu papriku i slatku dimljenu papriku, sol, papar, sitno sjeckani peršinov list i šaku krušnih mrvica. Od toga raditi oblik štruce u plehu, koji prethodno možete obložiti folijom ili papirom za pečenje. Premazati štrucu umakom od kečapa, vorčesterskog umaka i sojinog umaka pa staviti peći 50 – 60 minuta na 180 °C. Kada je pečeno, možete posuti sjeckanim peršinom.

Makovnjača

Sastojci: za tijesto – 1 kg polubijeloga brašna (tip 850), 4 g svježega kvasca, 3 – 4 žlice ulja, 3 žlice smeđeg šećera, sojino mlijeko, prstohvat soli, malo kurkume; za nadjev – 700 g mljevenog maka, smeđi šećer, sojino mlijeko, malo soli, 2 dl marmelade od marelice

Priprema: Svježi kvasac pomiješati s 2 dl toploga (ne smije biti vruće) mlijeka, 2 žlice brašna i žlicom šećera. Dobro razmutiti i ostaviti na toplome da se diže. Tijesto zamijesiti od brašna, kvasca, šećera, toplog sojinoga mlijeka, ulja, kurkume i malo soli. Tijesto mijesiti tako dugo dok ne počne bacati mjehure i dok se ne počne odvajati od zdjele. Ostaviti ga da se diže u pokrivenoj zdjeli, na toplome mjestu oko 30 – 40 minuta. Tijesto ne smije biti previše tvrdo jer se neće dignuti, a ne smije biti niti previše mekano jer se neće dati razvaljati i saviti u savijaču. Kad se tijesto digne, premjestiti ga na stol koji smo posuli brašnom i razvaljati ga na debljinu od oko 2 cm. Za nadjev pomiješati mak, šećer, sojino mlijeko, sol i kratko prokuhati. Dodati marmeladu od marelice (ili neku drugu kiselkastu marmeladu) i ostaviti da se ohladi. Na tijesto rasporediti nadjev od maka i premazati. Saviti i ostaviti da se diže još 15 minuta, pa staviti u zagrijanu pećnicu na 180 °C da se peče oko 35 – 45 minuta. Kad je pečeno, izvaditi i pokriti kuhinjskom krpom te pustiti da se ohladi.

Orehnjača

Sastojci: za tijesto – 1 kg polubijeloga brašna (tip 850), 40 g svježega kvasca, 3 – 4 žlice ulja, 3 žlice smeđeg šećera, 500 ml sojinog mlijeka, prstohvat soli, malo kurkume; za nadjev – 700 g mljevenih oraha, 300 g smeđeg šećera,150 ml sojinog mlijeka, korica limuna, 100 g grožđica namočenih u rumu (prema želji)

Priprema: Svježi kvasac pomiješati s 2 dl toploga (ne smije biti vruće) mlijeka, 2 žlice brašna i žlicom šećera. Dobro razmutiti i ostaviti na toplome da se diže. Dobivenu smjesu umiješati u brašno i dodati sol, šećer, ulje, kurkumu i sojino mlijeko prema potrebi pa zamijesiti glatko tijesto. Ostaviti da se ponovno diže. Nadjev napraviti od oraha, prelivenih vrućim sojinim mlijekom. Dodati šećer, grožđice i naribanu limunovu koricu. Kad se tijesto udvostručilo, razvaljati ga na debljinu od 2 cm. Napuniti nadjevom i saviti u valjak. Staviti na nauljeni viši lim i pustiti da se diže još oko 15 minuta. Peći 35 – 45 minuta na 180 °C.

Poljupci od oraha

Sastojci: 2 šalice polubijeloga brašna (tip 850), 2 šalice mljevenih oraha, 2 vanilin šećera, 1 prašak za pecivo, prstohvat soli, 1 šalica ulja, 1 šalica sojinoga mlijeka, 1 šalica sirupa od agave; za glazuru – 200 g čokolade za kuhanje, 100 g biljnog margarina, malo sojinoga mlijeka

Priprema: Pomiješati suhe pa tekuće sastojke, a zatim sve zajedno. Tijesto ne smije biti tekuće, već se trebaju žlicom stavljati komadi veličine oraha na margarinom namašten lim. Ako je smjesa pretvrda, treba dodati malo mlijeka, a ako je tekuća, onda dodati još malo brašna. Peći na 180 °C oko 10 – 15 minuta. Kada su poljupci pečeni, mogu se s jedne strane umočiti u glazuru od čokolade. Za glazuru sve sastojke zagrijati, da se čokolada otopi.

Čupavci

Sastojci: za tijesto – 25 dag brašna, 25 dag šećera, 10 dag biljnog margarina, 2,5 dl sojinoga mlijeka, 1 prašak za pecivo, 4 – 10 dag kokosa, vanilin šećer; za preljev – 30 dag čokolade za kuhanje, 15 dag biljnog margarina, 10 žlica sojinoga mlijeka; 20 dag kokosa u prahu

Priprema: Sve sastojke za tijesto dobro izmiješati, osim kokosa. Kada je tijesto glatko, umiješati kokos i ne miksati, već samo dobro promiješati. Tijesto izliti u namašten lim i peći na 180 °C. Biskvit je pečen kada se rubovi lagano odvoje. Ne otvarati pećnicu za vrijeme pečenja. Pečeni biskvit ohladiti i narezati na kocke željene veličine. Na laganoj vatri otopiti margarin i čokoladu te dodati mlijeko. Kad krema zakuha, maknuti s vatre. Kockice umakati u toplu čokoladnu kremu i uvaljati u kokosovo brašno.

Ledeni vjetar

Sastojci:

BISKVIT: 350 ml vode od slanutka (aquafaba) iz konzerve (ili skuhati slanutak), 300 g šećera, 1 žlica jabučnog octa, 280 g glatkog brašna, ½ žličice praška za pecivo,

½ žličice sode bikarbone, 5 žlica ulja

  1. KREMA: 228 – 240 g pudinga od vanilije koji se ne kuha, 450 ml sojina mlijeka, 750 ml veganskog šlaga
  2. KREMA: 500 ml veganskog šlaga

VOĆE PREMA IZBORU: breskve, kivi, bobičasto voće, jagode, banane…

Priprema: Miksati vodu od slanutka (aquafabu) dok se ne pretvori u snijeg koji stoji na mjestu i kada preokrenete zdjelu naopako. Nastaviti miksati i postupno početi dodavati šećer. Kada nastane čvrst snijeg, dodati brašno pomiješano sa sodom bikarbonom i praškom za pecivo. Zatim lagano umiješati žlicu po žlicu ulja i, na kraju, ocat.

Uliti smjesu u najveći lim za pećnicu i peći na 160 °C oko 30 minuta. Biskvit rezati nakon što se ohladi. Razrezati biskvit na 3 jednaka dijela. U zdjelu usuti sastojke za prvu kremu i miksati. Krema je gotova za nekoliko minuta. Zatim u drugoj zdjeli izmiksati šlag.

Slagati na biskvit prvu kremu s pudingom, na nju sloj voća, zatim šlag pa ponoviti – biskvit, žuta krema, voće, šlag. Zadnji sloj ukrasiti šlagom i voćem.

*Umjesto aquafabe može se pripremiti i klasičan biskvit s istim sastojcima uz dodavanje 1 žličice praška za puding od vanilije i 525 ml vode. Tada priprema za biskvit ide ovako: U zdjeli lagano pjenjačom sjediniti suhe sastojke i dobro promiješati. Dodati mokre sastojke osim octa/limunova soka. Dobro promiješati. Na kraju dodati ocat ili limunov sok. Lagano promiješati. Biskvit izliti u lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Peći u limu oko pola sata na 160 °C. U ovom receptu biskvit neće biti prozračan i mekan kao kad se koristi aquafaba.

Torta od kokosa

Sastojci za tijesto: 250 g margarina, 250 g kokosova brašna (baš brašno, ne mrvice), 200 g šećera, 100 ml zobenog mlijeka

Sastojci za kremu: 400 ml kokosova mlijeka (iz konzerve), 150 g čokolade za kuhanje, 1 žlica agavina sirupa

Priprema: Umijesiti tijesto i utisnuti ga u kalup. Peći 20-ak min na 180 °C. Električnim mikserom umutiti kokosovo mlijeko u glatku kremu zajedno s agavinim sirupom i dodati otopljenu čokoladu. Preliti po pečenom tijestu i ostaviti u hladnjaku da se krema stisne. Ukrasiti prema želji.

Izvor i foto: prijatelji-zivotinja.hr

Facebook
Twitter
LinkedIn